Hallo, ik ben Carla Zweers, een 70-jarige inwoner van Velp, waar ik samen met mijn man woon. Ons leven draait grotendeels om onze twee dochters en onze vier kleinkinderen. Als opa en oma zijn we vaak in de weer, maar we willen ons oppaswerk een beetje afbouwen. We houden van golfen, wandelen en fietsten. Voordat ik op mijn 63ste met pensioen ging, was ik secretaresse HRM-manager bij Siza. Na mijn vertrek bij Siza eind 2014, ben ik gaan nadenken over wat ik verder wilde doen. Dat leidde me naar SWOA. 

Mijn vrijwilligerswerk bij SWOA

Bij SWOA begon mijn vrijwilligersavontuur met een gesprek met Imelda Eikelkamp. In eerste instantie startte ik als Netwerkcoach na een interne cursus. Maar al snel ontdekte ik dat ik mijn vaardigheden uit het verleden beter kon benutten als administratieve ondersteuning, vooral voor Maatje Regio Arnhem. Mijn achtergrond bij Siza kwam hierbij goed van pas. Zo belandde ik twee dagdelen per week op kantoor aan het Kazerneplein, waar ik niet alleen Maatje Regio Arnhem ondersteunde, maar ook andere klusjes oppakte. Ik voelde me meteen op mijn plek. 

Mijn motivaties voor vrijwilligerswerk

Op de eerste plaats ik vind het fijn om nog mee te denken en werken met anderen aan een gemeenschappelijk doel. Het stimuleert me en ik voel me betrokken. Daarnaast zie ik het als een soort verplichting om iets terug te doen voor de maatschappij. Ik leid een fijn leven en ben gezond, dus waarom niet een steentje bijdragen? 

De voldoening van vrijwilligerswerk

Wat ik zo leuk vind aan vrijwilligerswerk bij SWOA is de diversiteit van werkzaamheden. Ik ben op verschillende terreinen betrokken en dat geeft me inzicht in hoe de organisatie werkt en zich ontwikkelt. Als lid van de ACVB kan ik meedenken over het vrijwilligersbeleid, iets waar ik veel voldoening uithaal. Ook neem ik deel aan verbetergesprekken en rapporteer daarover. Het gevoel dat ik echt iets bijdraag, geeft me energie. 

Mijn band met SWOA

Tijdens mijn zoektocht na mijn vertrek bij Siza kwam ik SWOA tegen op het internet. Door mijn werk bij Siza lag mijn hart al bij een zorgorganisatie. Toen ik op het Kazerneplein kon werken, voelde ik me direct op mijn gemak. Ik heb er zelfs vrienden gemaakt en voel me erg betrokken en welkom. Ook besef ik nu hoe belangrijk het werk van SWOA is, vooral omdat er zoveel mensen zijn met een hulpvraag en maatwerk noodzakelijk is. Door deel te nemen aan vergaderingen, leer ik ontzettend veel over de organisatie en kan ik mijn steentje bijdragen. 

Wat ik haal uit vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk biedt structuur in mijn week na mijn pensionering. Ondanks dat ik binnenkort met mijn man naar Spanje ga om te overwinteren, blijf ik betrokken. Mijn collega’s weten van mijn afwezigheid voor langere tijd, maar ook dat digitaal contact altijd mogelijk is. Kort gezegd, ik ben blij met SWOA en ik hoop van harte dat SWOA ook blij is met mij. 

Wil jij je ook vrijwillig inzetten?

Bekijk ook

Niels Tiedink, vrijwilliger groepsbegeleiding

Niels Tiedink zet zich twee dagen per week in als vrijwilliger op de Groepsbegeleiding op locatie De Weldam. Hij deelt graag met jullie hoe hij dit ervaart!

Hatice Onemli, gastvrouw De Gaanderij

Ik heb gemerkt dat je, als je mensen open tegemoet treedt en eerlijk bent, daar uiteindelijk het meeste mee bereikt en dat die houding ook waardering oplevert.

Hans Meijster, maatje

Gepensioneerd! Wat nu? Ik ben niet iemand die achter de geraniums, of welke plant dan ook, gaat zitten.