Mijn naam is Ans Scholten en ik werd 69 jaar geleden geboren in Huissen. Al 45 jaar woon ik in Duiven, waar onze drie kinderen inmiddels het huis hebben verlaten. In mijn vrije tijd wandel en fiets ik graag en help ik mijn man met tuinieren. Gedurende de tijd dat onze kinderen klein waren, heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan, zoals hulpouder op school en bij verschillende sportclubs. Ook ben ik bekend met mantelzorg. Twee vrijwilligersprojecten staan me echter bijzonder bij: het organiseren van tweehandsbeurzen en mijn vrijwillige inzet bij SWOA.

Tweedehands beurzen: een langdurige bijdrage

Ruim 40 jaar geleden richtte ik samen met enkele andere dames de stichting St. Tweedehands Beurzen Duiven op. Wij organiseerden meerdere keren per jaar beurzen voor tweedehands artikelen, waaronder kinderkleding, speelgoed en vroeger ook babyartikelen. Wanneer het winterweer het toeliet, organiseerden we zelfs een schaatsbeurs. Bij deze beurzen had ik altijd de vrijheid om alles te regelen en een groep dames aan te sturen. Na afloop waren we allemaal opgetogen omdat we zoveel mensen blij hadden gemaakt: de kopers, verkopers, de organisaties die de opbrengst ontvingen en de instanties die de overgebleven artikelen ophaalden. Na 33 jaar heb ik de organisatie hiervan overgedragen aan iemand anders.

Overgang naar nieuw vrijwilligerswerk

Toen ik zonder werk kwam te zitten en solliciteren niets opleverde, ging ik op zoek naar nieuw vrijwilligerswerk. Ik zocht iets waarin ik vrijheid had in de uitvoering, kon samenwerken met een groep en in dienst van de klanten kon staan. Deze voorkeuren vond ik terug bij SWOA, die op dat moment een vrijwilliger zochten voor de coördinatie van Maaltijden aan Huis. Deze functie paste perfect bij wat ik zocht en zo ben ik bij SWOA terechtgekomen.

Coördinator Maaltijden aan Huis bij SWOA

Als coördinator van Maaltijden aan Huis zorg ik er, samen met de bezorgers, voor dat ouderen en kwetsbare mensen wekelijks smakelijke en gezonde maaltijden ontvangen. Regelmatig rijd ik zelf een route mee en ervaar ik de waardering van de klanten voor ons werk, voor de bezorgers en hun behulpzaamheid. Voor deze werkzaamheden krijg ik voldoende inspraak en veel vrijheid, zeker in de uitvoering. Naast de waardering van de klanten en SWOA zorgt het vrijwilligerswerk ervoor dat ik onder de mensen blijf en contact houd met de werkende maatschappij. Na ruim 11 jaar geeft het me nog steeds een goed gevoel, dus voorlopig ga ik nog wel even door.

Wil jij je ook vrijwillig inzetten?

Bekijk ook

Ilknur Aydogan, gastvrouw

Als iemand zijn/haar verhaal kwijt wil, dan heb ik een luisterend oor voor diegene. Iets voor iemand kunnen betekenen en gewaardeerd worden vind ik belangrijk.

Mieke Lentjes, vrijwilliger bij Elden met Elkaar

Ik ben Mieke, geboren in Nijmegen en al 49 jaar woonachtig in Elden. Mijn man Theo werkte voor de Ariens...

Marianne Tiehuis, vrijwilliger bij Elden met Elkaar 

Ik ben Marianne en ik woon al 29 jaar in Elden. Voorheen woonde ik met mijn man in Presikhaaf, maar...