Hoi, ik ben Cor Vonk! Sinds 2014 zet ik me vrijwillig in bij SWOA. Ik was 59 jaar toen ik na 33 jaar werken bij de technische dienst van Douwe Egberts moest stoppen. Bij Douwe Egberts had ik een hele fijne en mooie werktijd. Ik zie dan ook nog jaarlijks oud collega’s. Ook hier bij SWOA heb ik het erg naar mijn zin. Als ik terugkijk op mijn leven, dan ben ik nog steeds zeer tevreden en gelukkig!

Aan de slag als vrijwilliger, waarom?

Mijn moeder kreeg dementie en ging steeds verder achteruit. Ze werd opgenomen op een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Ik zag daar zoveel ellende, dat ik zoiets had van dit gaat mij niet overkomen. Als ik straks klaar ben met werken, dan ga ik me inzetten als vrijwilliger bij een verpleeghuis. Al maak ik maar 1 mens gelukkig.

Dus toen ik in Arnhem kwam wonen en klaar was met werken, zag ik in de Arnhemse Koerier een advertentie van Regina Pacis (verzorgingstehuis in Arnhem). Zij zochten vrijwillige chauffeurs voor uitjes en heb dit 10 jaar voor hen gedaan. In de tussentijd leende zij hun bus steeds vaker uit aan SWOA. Op dat moment kende ik SWOA niet en ging ze opzoeken op het internet. Hierdoor kwam ik de PlusBus tegen. Ik werd enthousiast en meldde mij meteen aan als chauffeur. Zo begon mijn tijd bij SWOA!

Vrijwilliger van de PlusBus

Ik startte als chauffeur van de PlusBus en ging met veel uitjes mee. Toen ik 75 jaar werd, hield het chauffeur zijn voor mij op. Ze vroegen of ik door wilde gaan als officemedewerker op kantoor voor de PlusBus (wat ik al een aantal jaar doe). Dat zag ik wel zitten, maar ik wilde ook graag mee blijven gaan met uitjes als begeleider. En dat kon! Zo hoor je mij op dinsdagen aan de telefoon. Dan regel ik ook de rittenkaarten voor de chauffeurs. Op vrijdag vind je mij in het winkelcentrum van Westervoort. Dan ga ik altijd mee met de boodschappenplusbus.

Naast vrijwilliger van de PlusBus was ik ook een tijd maatje. De klik met de mevrouw was zo goed, dat dit zelfs na het afronden van het project een maatje is. Op privébasis zie ik haar elke maandagmiddag. Het is zo’n bijzonder gevoel dat zij elke keer opbloeit als ik haar opzoek in het verzorgingstehuis. Dat gevoel krijg ik ook elke keer als ik meega met de boodschappenplusbus, dat gevoel wil ik niet missen!

Energie en plezier

Dat ik mezelf vrijwillig wilde inzetten kwam door mijn moeder. Maar nu merk ik dat het mij ook veel energie en dankbaarheid geeft. Ik kom door de uitjes steeds op verschillende plekken en leer nieuwe mensen kennen, dat geeft mij heel veel plezier! Eigenlijk haal ik er nu zoveel energie en plezier uit, dat ik het meer voor mezelf doe. Daarom kan ik het iedereen aanraden om zich vrijwillig in te zetten: zo krijg je meer plezier in je eigen leven!

Op zoek naar vrijwilligerswerk?

Bekijk ook

Kees Donkervoort, coördinator vervoer

Stilzitten na mijn pensioen was niks voor mij. Daarom ben ik mij gaan inzetten als vrijwilliger.

Harrie Reijers, chauffeur groepsbegeleiding

Als chauffeur van de groepsbegeleiding haal ik de deelnemers thuis op en breng ze naar de groepsbegeleiding. Aan het einde van de dag breng ik ze ook weer naar huis.

Cees (63) zet zich in als vrijwillig fietsmaatje

Cees (63) zet zich in als vrijwillig fietsmaatje voor Fietsmaatjes Arnhem. Bij dit project gaan vrijwilligers op pad met mensen die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen fietsen, maar dit wel graag willen.