Mijn naam is Ans de Bruin. Ik ben 66 jaar (bijna 67 ), en ik zet me sinds september 2023 in als vrijwilliger bij De Gaanderij.

Tijdens het uitlaten van mijn hondjes lette ik niet goed op en liep ik zo tegen een bord van SWOA aan. Op het bord stond ‘vrijwilligers gezocht’ en ik dacht: nou als ik erdoor ondersteboven van word gegooid, dan moet ik daar naar binnen stappen. En dat deed ik dan ook. In mijn leven heb ik veel dingen gedaan en ook voor ouderen gezorgd bij, toen nog, Geldershof in Dieren. Dus waarom dan nu niet hier? Ik werd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Hier vertelde ik dat ik heel veel leuk vind en van mensen houd en hup ik mocht komen.

Vrijwilliger bij De Gaanderij

Ik begon op een maandag achter het buffet bij De Gaanderij. Het was gezellig met al de mensen die er bezig waren! Daarnaast vind ik helpen in de keuken ook leuk, dus dat doe ik op dinsdag. Samen met de koks lekker koken en opruimen in de keuken… ik vind het geweldig! Ook ga ik af en toe mee naar een andere locatie om daar te helpen met wat lekkers maken en uitserveren aan de deelnemers.

Deelnemers een fijne dag geven

Soms ben je ook lekker druk voor de mensen bezig en klets je over van alles met ze. Soms kom je ook iemand tegen waarvan je denkt: foei… lach eens. Maar ieder mens heeft zijn eigen ding en achter elk mens zit een verhaal. Voor mij maakt het dan echt niet uit als iemand een keer niet zo vriendelijk is.

Ik vind het zelf erg fijn om er als vrijwilliger voor de deelnemers te zijn. Daar beleef ik zoveel plezier aan! Het doet me goed om hen een fijne dag te geven, ondanks dat het (naar mijn gevoel) niet zoveel is. Ik zeg ook vaak tegen de deelnemers: ‘’als ik 15 jaar ouder ben dan schuif je maar een stukje op, want dan kom ik naast jullie zitten en laat ik me lekker bedienen’’.

Na een dagje achter het buffet, koken en kletsen met de deelnemers ben ik ‘kippie’ moe 😉. Toch heb ik dan een heerlijke dag gehad en voel ik me superfijn, doordat ik weet: ik ben nog steeds nuttig. Ik ben ook zeker dankbaar voor al mijn collega’s die bij De Gaanderij zijn en me het gevoel geven dat ik erbij hoor. De lieve mensen, de werkzaamheden en collega’s, dat is waar ik het voor doe. Zij vormen samen het cadeautje van het leven, wat het leven waardevol maakt.

Wil jij je ook vrijwillig inzetten?

Bekijk ook

Youri Attevelt, stagiair Social Work bij de groepsbegeleiding

Als stagiair bij SWOA heb je erg veel vrijheid. In het begin vond ik dit lastig: je vraagt jezelf af waar je moet beginnen. Ik kwam al snel bij de Timmerwerkplaats terecht. Bij de Timmerwerkplaats begeleidde ik de deelnemers om allerlei dingen te maken van hout.