Verbinders Sandra Holsheimer en Anton Smits vertellen!

In de Jan Hovingflat in Arnhem start een nieuw initiatief: de voorzorgcirkel. Een voorzorgcirkel bestaat uit een groep mensen die bij elkaar in de buurt wonen. De gedachte is om afspraken met elkaar te maken: waar kan een bewoner hulp bij gebruiken en waar kan diegene deze juist bieden? Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen, een lamp indraaien of een ritje naar het ziekenhuis. Sandra Holsheimer en Anton Smits zijn de verbinders in de Jan Hovingflat. Zij spelen een essentiële rol in het samenbrengen van vraag en aanbod.

Begin november 2023 ontvingen de bewoners van de Jan Hovingflat een uitnodiging van SWOA (Stichting Welzijn Ouderen Arnhem) voor een informatiebijeenkomst over voorzorgcirkels en de mogelijkheid deze op te starten in de flat. Terwijl Sandra in eerste instantie aarzelde, besloot ze zich open te stellen voor het idee. Anton, wiens vrijwilligerswerk was weggevallen, zag meteen een rol voor zichzelf in dit project. Inmiddels zijn ze beide gestart als ‘verbinders’ en brengen ze vraag en aanbod van inwoners bij elkaar.

Achter de voordeur

Sandra en Anton zien in de voorzorgcirkel, naast praktische ondersteuning, vooral ook een mogelijkheid tot ontmoeting. “We willen mensen aanmoedigen om uit hun flatje te komen en persoonlijke contacten te leggen”, aldus Sandra. “Het is een goede manier om mensen persoonlijk te leren kennen, want als je bij iemand een lampje indraait, dan komt het gesprek wel op gang. Anton vult aan: “Achter iedere deur leeft iets wat nooit aan de oppervlakte komt, misschien kunnen we met de voorzorgcirkel iets verlichting brengen”.

De voorzorgcirkel is deze maand gestart. 15 bewoners van de flat hebben zich aangemeld en vraag en aanbod zijn geïnventariseerd. Anton: “Midden maart organiseren we een bijeenkomst voor deze bewoners, zodat we ook concreet aan de slag kunnen met koppelen.”

Enthousiaste woningcorporatie

Ook woningcorporatie Woonzorg Nederland is enthousiast en ondersteunt graag bij het slagen van de voorzorgcirkel. Sandra: “Ze plaatsten onder andere een oproep in het bewonerskrantje en ze informeren nieuwe bewoners via een brief over het bestaan van de voorzorgcirkel. Zo zorgen we er samen voor dat de het echt gaat leven.”

Zowel Anton als Sandra zijn dienstbaar en zetten zich graag in voor een ander. “Dat maakt de wereld ook mooier, er voor elkaar zijn”, aldus Sandra en Anton. Hun tip voor andere flats en wijken die een voorzorgcirkel willen starten: “Laat de rol van verbinder uitvoeren door een sociaal betrokken bewoner. Het opzetten van een voorzorgcirkel kan nooit kwaad. Nee heb je, ja kun je krijgen!”

Wil je meer weten over (het opzetten van) een voorzorgcirkel?

Bijvoorbeeld bij jou in de flat of in de buurt? SWOA denkt graag met je mee!

Het laatste nieuws

Heb je binnenkort een gezellig dagje weg gepland? Ga met het openbaar vervoer!

Een leuk dagje uit met jouw kleinkinderen naar de dierentuin, een bezoek aan een andere stad of misschien wel een...

SWOA loopt met met de Nacht van de Vluchteling! Steun jij ons?

Op zaterdag 15 juni loopt een deel van de collega's van SWOA mee met de Nacht van de Vluchteling! Samen...

Het jaarverslag van 2023

Afgelopen jaar was een jaar vol met vernieuwing, innovatie en een toekomstgerichte visie. Lees in het jaarverslag hoe we ons...