Ik ben Youri, momenteel 24 jaar en student Social Work. Na een tijd fulltime als kok te werken, koos ik ervoor om weer te gaan studeren. Als kok werken doe ik ook nog steeds als bijbaan. Als studie zocht ik iets waarbij ik mensen verder kon helpen. Na wat wat rondkijken koos ik voor de opleiding Social Work. Toen het tijd werd om stage te lopen, ging ik weer op onderzoek uit. Zo kwam ik bij de dagbesteding van SWOA terecht op de locatie De Petersborg.

De werkzaamheden van de sociaal werkers bij SWOA vallen onder het uitstroomprofiel ‘welzijn en samenleving’ dat ik wilde kiezen. Ik zag dit als een kans om erachter te komen welke werkzaamheden hierbij horen. Het was voor mij een soort eerste kennismaking met sociaal werk en groepsbegeleiding.

Veel vrijheid

Als stagiair bij SWOA heb je erg veel vrijheid. In het begin vond ik dit lastig: je vraagt jezelf af waar je moet beginnen. Ik kwam al snel bij de Timmerwerkplaats terecht. Bij de Timmerwerkplaats begeleidde ik de deelnemers om allerlei dingen te maken van hout. Denk hierbij aan vogelhuisjes, klapstoelen, tafeltjes, voederbakjes en bloembakken. Naast de begeleiding had ik vaak gesprekken met de ouderen. De gesprekken konden over van alles gaan: over het verleden of over een probleem waar ze tegenaan liepen.

Een typische dag als stagiair bij de groepsbegeleiding

Naast dat ik veel bij de Timmerwerkplaats te vinden was, stond ik ook op de groepsbegeleiding. Je begint ’s morgens om half 10 met een kopje koffie drinken met de deelnemers. Daarna verzorg je samen met je collega’s de (hersen)gymnastiek. Na de gymnastiek is het meestal al tijd om te middageten (De Eetkamer). Meestal is dit soep, een hoofdgerecht en een toetje. Je serveert samen met je collega’s de maaltijden uit. Na de maaltijd is het tijd voor de middagactiviteit. De middagactiviteit is altijd verschillend en verschilt ook per seizoen. Wat ik hier erg leuk aan vond, is dat je zelf de activiteiten mocht bedenken en uitproberen! En dan is het rond kwart voor 3 tijd voor een laatste kopje koffie of thee om de dag gezamenlijk af te sluiten.  

Stage bij SWOA

Je stage kan je bij SWOA zo uitdagend maken als je zelf wilt. Als je je goed inzet, initiatief toont en je afspraken nakomt is hier heel veel mogelijk! Wat ik lastig vond tijdens mijn stage is de vrijheid die ik op het begin kreeg. Hierdoor leerde ik, dat ik mate van duidelijk nodig heb tijdens de start van mijn stage. Wat ik nog meer leerde? Je moet altijd aan staan op een groep. Want niet alleen is er iedere dag een andere activiteit, maar er gebeuren ook andere dingen, waarop je adequaat op moet reageren. En ik leerde dat je tijd moet nemen en moet aansluiten bij de beleving van de deelnemer. Zo win je snel vertrouwen en voelen mensen zich gezien en gehoord.

Op zoek naar een stage?

Bekijk ook

Jan Bosman, maaltijdbezorger

Mijn naam is Jan Bosman, 76 jaar. Ik bezorg al sinds 2008 met veel plezier maaltijden bij SWOA-klanten. Ik begon rond de tijd dat ik met pensioen ging, om nog wat nuttigs te doen in mijn vrije tijd.

Harrie Reijers, chauffeur groepsbegeleiding

Als chauffeur van de groepsbegeleiding haal ik de deelnemers thuis op en breng ze naar de groepsbegeleiding. Aan het einde van de dag breng ik ze ook weer naar huis.

Cees (63) zet zich in als vrijwillig fietsmaatje

Cees (63) zet zich in als vrijwillig fietsmaatje voor Fietsmaatjes Arnhem. Bij dit project gaan vrijwilligers op pad met mensen die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen fietsen, maar dit wel graag willen.