Ik zal me even voorstellen: mijn naam is Amanda Tang, 57 jaar en ik kom uit Hong Kong. Op mijn 15e kwam ik naar Nederland. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen. Vroeger had ik zelf een Chinees restaurant, maar nu werk ik parttime als serveerster in een Chinees restaurant. Toen ik overstapte van mijn fulltime baan naar parttime, kreeg ik meer tijd voor mijn kinderen en voor mezelf. En maakte tijd voor vrijwilligerswerk!

Iets voor een ander betekenen én zelf ontwikkelen

Het is inmiddels 21 jaar geleden dat ik bij SWOA startte als vrijwilliger. Naast dat ik graag ouderen wilde helpen, wilde ik ook de Nederlandse taal beter leren spreken. Zo maakte ik kennis met de dagbesteding bij De Gaanderij. De Gaanderij zat namelijk vlakbij de basisschool van mijn kinderen.

Het was ontzettend spannend voor mij, maar ook heel erg leuk. In het begin was het meer nieuwsgierigheid om te weten hoe het was om met veel Nederlanders samen te werken. In een Chinees restaurant is het totaal anders dan hier bij de groepsbegeleiding. Mijn doel was om praatjes te maken en aandacht te kunnen geven aan ouderen.

Gezelligheid, Nederlands leren, nieuwe mensen leren kennen én kennis opdoen

Ik was echt blij verrast door mijn nieuwe vrijwilligerswerk. Het was zo gezellig en ik voelde me erg blij dat ik wat kon doen voor ouderen en andere mensen. Andere belangrijke punten waren dat mijn Nederlandse taal zo verbeterde dat mijn kinderen mij complimenten gaven. Ze waren erg trots op hun moeder. Daarnaast leerde ik veel nieuwe mensen kennen en mijn kring werd groter. Ook was het een opstap naar mijn toekomst: ik ben nu mantelzorger van mijn ouders. Tot slot, heb ik veel geleerd! Dankzij allerlei trainingen en cursussen aangeboden door SWOA kreeg ik veel kennis over ziektebeelden bij oudere mensen. Zo kan ik hen beter begrijpen en helpen.

Dankbaar

Mijn vrijwilligerswerk is echt dankbaar werk. Ik heb zoveel plezier in het contact met mensen. Lachen en samen verhalen delen. En ik ben SWOA dankbaar voor alle kansen om verschillende trainingen te volgen en mijn kennis te verbreden. Ik voel me helemaal ingeburgerd in de Nederlandse samenleving. Binnenkort word ik oma van een kleindochter en in de toekomst kunnen we gezellig samen Nederlands kletsen!

Op zoek naar vrijwilligerswerk?

Bekijk ook

Hatice Onemli, gastvrouw De Gaanderij

Ik heb gemerkt dat je, als je mensen open tegemoet treedt en eerlijk bent, daar uiteindelijk het meeste mee bereikt en dat die houding ook waardering oplevert.

Michael Birahy, thuisadministratie, maatje én PlusBus

Ik wilde op mijn drieënvijftigste niet achter de geraniums zitten, ik wilde mij nuttig maken en dat is gelukt. Het werken met en voor mensen geeft mij veel voldoening.

Ynske Smit, groepsbegeleiding De Petersborg

Het is ontzettend dankbaar werk en het past goed bij mij. Het is hier altijd gezellig. Wat we allemaal doen bij De Petersborg? Gymmen, hersengymnastiek, samen lunchen en altijd een leuke middagactiviteit.