De themagroep duurzaamheid, bestaande uit 5 personen, startte met inventariseren van ieders drijfveren; alle leden hebben persoonlijke motieven om zich in te zetten voor duurzaamheid en/of volgt een opleiding of cursussen om zich hier meer in te bekwamen. De vervolgstap bestond uit het verdiepen in voorbeelden van het verduurzamen van organisaties, via internet en bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met een medewerker die verduurzamen van een organisatie in de Rotterdams haven als functie had.  Duurzaamheid implementeren heeft draagkracht nodig, zo leerden wij. Daarom kozen wij ervoor om ons in eerste instantie te richten op medewerkers en om in een later stadium ook vrijwilligers te betrekken.  

Uitgaande van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties werd gekozen om te streven naar een klimaatneutraal SWOA door het beperken van uitstoot in processen en hulpverlening en natuurlijk via onze gebouwen. 

In creatieve brainstormsessies inventariseerden we de huidige status en waar kansen liggen. Opnieuw kwam het creëren van draagvlak aan de orde. Maar ook de “energieregel voor gebouwen” waar we vóór 2030 aan moeten voldoen kwam ter sprake.  Hierover heeft SWOA overigens al gesprekken met verhuurders.  

Om bewustwording te stimuleren zijn we begonnen met kleine suggesties zoals een bingokaart met tips voor duurzaam gedrag. De reacties daarop waren over het algemeen positief. Daarnaast zijn kranen op de Petersborg bijgesteld zodat ze niet te lang blijven lopen en is een actie uitgezet om medewerkers erop te wijzen hun computer en beeldscherm op de juiste manier uit te zetten.  En we gebruiken inmiddels gerecycled papier.  

Andere zaken zoals alternatieven voor de inkoop van verpakte koekjes en melkcups zijn lastiger te implementeren omdat deze tegenstrijdig lijken te zijn met bijvoorbeeld HACCP voorschriften. Ook het kostenaspect moet steeds worden meegewogen. In plaats van bingoprijsjes van goedkope maar minder duurzame prijsjes zou ook kunnen worden gekozen voor cadeaukaarten of streekproducten. Zo wordt het geld niet besteed aan nutteloze artikelen en kan de keuze voor het gebruik van meer duurzame spullen worden gestimuleerd. 

De themagroep werkt nu aan een advies waarin ook het aanwijzen van een ambassadeur voor duurzaamheid binnen het MT wordt opgenomen.  We betrekken de medewerkers van SWOA in een meerjarenplan tot 2030 waarin een planning wordt uitgewerkt en financiering en mogelijke subsidies worden meegenomen. De grote opgave is en blijft bewustwording, eerst bij medewerkers en vrijwilligers. Daarna denken we ook aan het geven van voorlichting aan deelnemers/bezoekers. 

Tip voor de wintermaanden

Wij willen iedereen graag warm maken voor de volgende tip in deze stookmaanden! Op onze locaties willen we het natuurlijk zo aangenaam mogelijk maken voor al onze bezoekers, maar ook kritisch kijken naar de verschillende ruimtes en tijden waarop we de radiatoren open zetten. 

De meest gebruikte ruimtes worden ‘s ochtends  verwarmd en andere ruimtes korter van tevoren, op momenten dat ze gebruikt worden. Deze ruimtes hebben we ook ’s nachts wat lager staan, omdat ze vaak sneller warm zijn. 

Natuurlijk ventileren we ook, maar laten niet onnodig deuren open, zodat de warmte ook binnen blijft. Als we dit allemaal doen, besparen we een hoop brandstof, maar ook geld op de bankrekening!

Gerelateerd nieuws

Je kan de achtergrondkleur aanpassen naar het thema. Selecteer het blok genaamd “Raster”. Vervolgens heb je aan de rechterkant de blokinstellingen staan waaronder “Achtergrond”. Selecteer daar de kleur van het thema.

Selecteer het onderstaande berichtenlijst blok. Vervolgens selecteer je onder “Thema’s” het juiste thema zodat er alleen nieuws worden getoond van dat thema.

Floré: aan de slag met vitaliteit!

Te midden van de dubbele vergrijzing wordt het belang van preventie steeds groter. Daarom legt SWOA dit jaar extra nadruk…

Test binnenkort jouw positieve gezondheid! 

Het is steeds belangrijker om zo lang mogelijk vitaal te blijven. Op onze website vind je daarom binnenkort een korte…

Gezond- en fitmaand: welke stap zet jij?

Lekker in je vel zitten, zowel in je lijf als in je hoofd. Dat wil iedereen wel. Het gaat vaak vanzelf als je regelmatig beweegt, gezond eet, niet rookt en genoeg rust. Maar hoe zet je die eerste stap? In februari 2024 vindt daarom de Gezond- en Fit maand plaats in Arnhem.