bezoekadres Kazerneplein 2
postadres Postbus 2210 – 6802 CE Arnhem
026 327 22 66 – info@swoa.nl
 

levensboek_alleen_handen.jpg

Introdans choreograaf Adriaan Luteijn maakt dansvoorstelling met LHBT-ouderen

6 maart 2017

Samenwerkingsproject Introdans en SWOA met muziek van Spinvis

Introdans choreograaf Adriaan Luteijn werkt met acht LHBT-ouderen aan het choreografieproject Roze Cast. Een preview hiervan is te zien in Stadstheater Arnhem tijdens het dansfestival DansTREK op zaterdag 11 maart a.s. In het theaterseizoen 2017-2018 gaat een uitgebreidere versie van de voorstelling op tournee.

Choreografieproject Roze Cast heeft als doel de zichtbaarheid van de LHBT-oudere in de maatschappij en de ouderenzorg te vergroten. In samenwerking met SWOA maakt Introdans choreograaf Adriaan Luteijn met acht oudere amateurdansers een korte choreografie tijdens een intensieve werkweek (het Roze Kamp) op locatie van 27 februari t/m 3 maart. Luteijn gaat tijdens het Roze Kamp op zoek naar inspiratiebronnen van de deelnemers, hun levensverhalen, maar ook van LHBT-kunstenaars.

LHBT-ouderen
In Nederland leven zo’n 400.000 LHBT-ouderen (afkorting van lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender). Roze senioren zijn vaak minder zichtbaar dan de jongere generaties. Ze groeiden op in een tijd waarin het thema homoseksualiteit niet of nauwelijks bespreekbaar was. Vaak hielden ze hun geaardheid verborgen en in veel gevallen is dat nog steeds zo. Voor roze 50-plussers is het daardoor minder vanzelfsprekend dat ze een netwerk hebben. En door een mindere mobiliteit is het moeilijker gelijkgestemden te vinden. Met isolement tot gevolg. SWOA zet zich al langere tijd in voor roze ouderen. Hiermee wil ze een brug slaan tussen roze en hetero ouderen en als voorbeeld dienen voor andere zorg- en welzijnsorganisaties. SWOA heeft als eerste welzijnsorganisatie van Nederland de Roze Loper gekregen en is ook de eerste Arnhemse organisatie met dit keurmerk. De Roze Loper toont aan dat SWOA een LHBT-vriendelijke ouderenorganisatie is.

Artistieke team
Roze Cast wordt gemaakt door een indrukwekkend artistiek team. Choreograaf Adriaan Luteijn is al vele jaren aan Introdans verbonden en heeft veel ervaring met het werken met uiteenlopende doelgroepen. De muziek wordt gemaakt door Erik de Jong van de bekende Nederlandse eenmansband Spinvis. Styling advies komt van The People of the Labyrinths.

Roze Cast is een choreografieproject van Introdans en SWOA. Met dank aan Resto van Harte.