bezoekadres Kazerneplein 2
postadres Postbus 2210 – 6802 CE Arnhem
026 327 22 66 – info@swoa.nl
 

levensboek_alleen_handen.jpg

Een Levensboek omdat vragen meestal komen als ze niet meer gevraagd kunnen worden

26 juni 2017

Voor ons ligt het boek ‘De vervlogen illusie’, met op de voorkant een foto van een vliegtuig. Het Levensboek van Jan Hendriksen (89 jaar) met aan zijn zijde Josefien van de Kamp (schrijfster). Josefien en Jan kennen elkaar van een fotoclub en ze spraken samen af dat Josefien het Levensboek van Jan zou schrijven. Het begon met drie A4’tjes die Jan ooit zelf had geschreven. Het groeide uit tot een compleet boek.

Jan was 12 jaar toen de oorlog begon. “Na de bevrijding is het bij ons thuis nooit meer een onderwerp van gesprek geweest,” vertelt Jan. Ondanks zijn aanvankelijke schroom gaat Jans Levensboek grotendeels over de Tweede Wereldoorlog, over hoe hij deze heeft beleefd. “Daar hebben we veel over gepraat”, zegt Josefien. “Het heeft mijn beeld over de oorlog veel completer gemaakt. Iedere verteller belicht het leven anders. Dat maakt het zo boeiend om iemands levensverhaal te schrijven.” 

Het Levensboek heeft Jan veel gebracht. Hij kon eindelijk over zijn leven van toen praten. Nadat Josefien alles had opgeschreven, heeft Jan de definitieve keuze gemaakt wat hij in het boek wilde laten staan. “Uiteindelijk blijft de verteller de regie houden”, aldus Josefien.

Jan raadt iedereen aan om een eigen Levensboek te laten schrijven. “Want”, zegt Jan, “vragen komen meestal als ze niet meer gevraagd kunnen worden.” 

Ook een Levensboek?
Wil je net als Jan  jouw leven in een boek? Meld je dan nu aan via 06 11 78 10 79/ 026 327 22 66 of via levensboeken@swoa.nl. Meer informatie staat er op www.swoa.nl.